22022. gads | jauno dzejnieku lasījums

Publicēts: 21.Feb 2022

Latvijas Rakstnieku savienības Literārās Akadēmijas 2021. gada Dzejas meistardarbnīcas dalībnieki aicina uz literāro lasījumu. Sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju tapis savdabīgs lasījums, kas skatītājiem tiks nodots aptuveni 30 minūšu gara video formātā. To varēs aplūkot 22. februārī plkst. 19:00, Latvijas Rakstnieku savienības Youtube kanālam vai pievienojoties muzeja un Latvijas Rakstnieku savienības Facebook kontā.

 

Lasījuma sižets aizved skatītāju tālā nākotnē – uz 22022. gadu, kad cilvēku ģints ir pilnībā izzudusi. Tās vietā pasauli sākušas apdzīvot cita veida entitātes – perfekti strukturētas mašīnas.

Ziņkārīgākā no tām ir nokļuvusi Medicīnas vēstures muzejā, lai saprastu, kāda īsti bijusi šī dīvainā būtne – cilvēks. Gan ārēji, gan iekšēji, gan arī vēl vairāk iekšēji.

Mašīnai kļuvušas pieejamas deviņas dienasgrāmatas, kas saglabājušās no 20000 gadu senās pagātnes.

Šķiet, ka tās rakstījuši dzejnieki.

Vai ar šīm piezīmēm būs gana, lai gūtu ieskatu cilvēcībā?

Vai, saliekot kopā Medicīnas vēstures muzeja eksponātus, stāstus un dzejoļus, cilvēka attēls izveidosies pietiekami skaidrs?

 

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā ne vien notikusi video filmēšana, bet tas bijis arī kā iedvesmas avots, rakstot dzejoļus par cilvēku šī vārda visplašākajā nozīmē. Lasītā dzeja nebūs vienkārša eksponātu apcere, bet drīzāk ar muzeja dārgumiem cieši savijusies, dažbrīd — no tiem cēlusies un ieplūdusi pavisam negaidīti eksistenciālās gultnēs. Dzeja dominēs katra jaunā dzejnieka dienasgrāmatas ierakstā.

 

Kultūrizglītības programma “Literārā Akadēmija” izveidota 2003. gadā, apvienojot dažādās līdzšinējās Latvijas Rakstnieku savienības un citu organizāciju aktivitātes jaunu autoru atbalstam, kas Latvijā norisinājušās jau kopš 1947. gada. Dzejas meistardarbnīcas 2021. gada izlaiduma pasniedzēji bija dzejnieki Ronalds Briedis un Jānis Vādons. Literārajā lasījumā piedalījās: Anna Simina, Emīls Klaužs, Linda Vītiņa, Elīna Valdmane, Brigita Miesniece, Evija Puķe-Jansone, Druvis Mucenieks, Kristiāna Šuksta, Aija Rozena.

 

Scenārija idejas autore: Anna Simina

Scenārija un video izveide: Anna Simina un Elīna Valdmane

Vizuālie materiāli: Elīna Valdmane

Skaņas producents: Emīls Klaužs

Organizatore: Linda Vītiņa

Atbalstītāji: Latvijas Rakstnieku savienība, Literārā Akadēmija vai Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs.

Īpašs paldies: Kasparam Vanagam, Artim Ērglim, Līvai Kalnačai, Krišjānim Geidānam un Kristiānai Šukstai


Mūs Atbalsta